zima1„Poďme už, poďme už,“ ozývalo sa v dave nedočkavých detí, ktoré stáli na čele fašiangového sprievodu, tesne za traktorom s vlečkou. Deň pred popolcovou stredou totiž chceli symbolicky poslať obdobie zimy konečne kade ľahšie.

Krátko po druhej hodine dlhočizný fašiangový sprievod vyrazil vo veselej nálade do rusovských ulíc. Deti i dospelí preoblečení do rôznych masiek spoločne spievali a strašili okoloidúcich. Po návrate pred miestny úrad, odkiaľ pochod aj vyrážal, prišlo na rad vystúpenie členov DFS Gerulata, ktorí na záver symbolicky pochovali prepitú a prejedenú basu. „Teraz už budeme len hodovať na čerstvých zabíjačkových špecialitách, ktoré sme pre návštevníkov pripravovali od včerajšieho rána. Hrať nám k tomu bude kapela Ozvena a keď sa zotmie, presunieme sa do sály,“ priblížil zástupca starostu, ktorý mal počas Fašiangov na starosti výrobu škvariek. Poslanec Jozef Karácsony pre zmenu varil voňavú kapustnicu. A veru, hodovalo sa až do večerných hodín.

Anketa medzi návštevníkmi

Prečo by si, podľa vás, nemali nechať ujsť fašiangový sprievod aj ostatní Rusovčania?

„Pretože je to pekná tradícia a tie treba udržiavať nažive. Veď čo iné už len má po nás zostať ďalším generáciám,“ myslím si dôchodkyňa Helena.

„Veď je tu príjemná atmosféra. Hudba – tanec – klobása, tak prečo sedieť doma. Človek stretne známych, susedov, kamarátov a hneď má krajší deň,“ doplnila študentka Petronela.

„Ja som silne veriaca a to, že si v dnešnej dobe ešte niekto takto tradične uctieva jedny z najväčších kresťanských sviatkov roka, je pre mňa zážitok. Navyše, aj moje vnučky sa aspoň niečo naučia z našej histórie,“ uzavrela pani Ivana.