Aj keď sme zvyknutí, že sa lúka pod kaštieľom každoročne na konci augusta zaplní hasičskými družstvami rôznych národností, tentoraz sa mali veci tak trošku inak. Pre plánovanú rekonštrukciu historického sídla museli organizátori XXVII. Ročník medzinárodnej súťaže s historickou hasičskou technikou presunúť už na jún.

Napriek tomu išlo opätovne o príjemnú akciu, ktorej sa celkovo zúčastnilo jedenásť družstiev. Dve z nich boli dokonca ešte v priebehu dopoludnia zasahovať pri ozajstnom požiari a hneď ako ho uhasili, prišli do Rusoviec.

Za 37 sekúnd vyhrali zlato

Po tom, ako družstvá v slávnostnom sprievode dorazili spred požiarnej zbrojnice do parku, ujal sa úvodného slova miestny pán farár, ktorý podujatiu i všetkým súperom požehnal. Potom už pán Chalás, ako jeden z organizátorov, odštartoval súťaž a vyzval na trať prvý súťažný tím, ktorým boli hostitelia – členovia DHZ Rusovce. No a práve títo naši každoroční víťazi znovu nasadili latku tak vysoko, že sa ju už žiadnemu zo súperiacich tímov prekonať nepodarilo. Zlatý pohár pre víťaza teda zase zostal doma. Druhé miesto putovalo do susedného Čunova, no a tretí skončil Senec. Ani zvyšní nadšenci historickej hasičskej techniky ale istotne neboli sklamaní, už len preto, že mohli stráviť príjemnú sobotu v spoločnosti známych a fanúšikov, ktorí vyznávajú rovnakú športovú záľubu. Zaujímavosťou bol zároveň ojedinelý tím, ktorý vytvorili naše aktívne dôchodkyne na čele s pani Šiškovou!Dámy sa nenechali zahanbiť ani od geračne mladších súťažiacich. Okrem toho nechýbal stánok s občerstvením a hudobná kulisa v podaní DJ-a.